Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Londýnské svatovavřinecké chutná

Ema má mámu. Máma má mísu. My máme Vávru. Vávra má stříbro. „A tak krásné oči!“ křičí na mě přes sociální síť právě se beznadějně zamilujíc kamarádka. Vávra má štěstí. Anebo spíš smůlu?

Nepletu-li se, málokteré ocenění znamená pro sportovce tolik jako olympijská medaile. „Bramborová je krásná, ta jediná nám chyběla do sbírky!“ vykřikoval rozčileně trenér po (ne)čekaném zklamání v režii Kateřiny Emmons. Ale bronzová by byla lepší, nemyslíte, pane trenére? Emmou měla smůlu.

Vávra, jak se kanoistovi Hradilkovi díky jeho křestnímu jménu Vavřinec přezdívá, na ten legendární kus kovu s logem pěti propletených kruhů dosáhl. Sebejistým výkonem si na obtížné vodě londýnského kanálu vyjel druhý nejrychlejší čas a ukončil tak nepříjemné medailové vakuum české olympijské výpravy. Měl štěstí.

Natahoval se dokonce po olympijském zlatě, nechal jej však těsně viset ve vzduchu – lépe řečeno na krku svého italského dosud dobrého přítele (a přátelé si úspěch přejí, že?). Musel sklonit hlavu před lepším a pokorně se spokojit se stříbrem. Měl smůlu.

„Ba ne, smůlu měli všichni ti, kdo neviděli ten okouzlující úsměv a hru všech svalů na jeho dokonalém těle,“ rozplývala se již zmíněná oběť touhy. „Tu obrovskou sílu a vůli, se kterou vybojoval medaili,“ spěchá se svou troškou do mlýna i zástupce drsného pohlaví. „Sláva, konečně! To jméno sice vůbec neznám, ale musel být výborný. Díky za medaili!“ vyskočila od rozečtené detektivky i moje skeptická maminka. Nečekalo se na Godota, přišel Vávra. Ukončil tuzemský medailový půst a podmanil si fanoušky. Měl štěstí.    

Umučený klerik Svatý Vavřinec promine, je třeba uvolnit místo jinému jmenovci vysvěcenému namísto Říma v Londýně (nebylo to naposledy za Jindřicha VIII., co Britové podráždili Vatikán).

My máme modlu.  My máme Vávru. Vávra má stříbro. Vávra je zlatý.

Autor: Barbora Kučerovábarbora | středa 1.8.2012 19:52 | karma článku: 9,26 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Barbora Kučerovábarbora

Na věku (ne)záleží

Ta dnešní mládež, to za nás nebylo! My jsme takoví nebyli! A úctu jsme měli, všeho jsme si vážili! Kam to spěje dneska ten svět.. Řekla starší dáma předtím, než mi podkopla nohy, aby se dostala dřív k balíčku zlevněného cukru.

23.10.2015 v 9:47 | Karma: 15,44 | Přečteno: 624x | Diskuse| Ostatní

Barbora Kučerovábarbora

50 odstínů šedi lidské důstojnosti

Jsem absolventka magisterského oboru na prestižní univerzitě, další titul čeká za dveřmi. Životopis mám plný nesplněných snů většiny lidí, které znám. A vydělávám ve fabrice.

12.10.2015 v 10:06 | Karma: 28,45 | Přečteno: 2153x | Diskuse| Ostatní

Barbora Kučerovábarbora

Jmenuji se Barbora. A chovám se divně.

Nedělní procházka prosluněným Brnem oděným do barevného podzimního kabátku je velká romantika. Až do té doby, než vás přes nos bouchne vůně pečeného masa a nedej bože i domácích knedlíků vycházející z nad vámi pootevřeného okna. Jakmile se vám podaří uniknout do bezpečné vzdálenosti od identifikovaného epicentra smyslového zemětřesení, přijde nová rána. A za ní další. A další, a další...a najednou jsou otevřená všechna okna, kam jen dohlédnete, přičemž vám nezbývá, než se uchýlit do bezpečí nejbližšího supermarketu, lapnout nákupní koš a v záchvatu vášně do něj naházet cokoli, co se dle vašeho úsudku pokusí alespoň vzdáleně vykompenzovat vůni či chuť domácí sekané s máslovými bramborami, nadívaného kuřete s trochu mazlavou rýží, anebo babiččin česnekových kotlet ve smetaně. V tu chvíli, kdy máte v peněžence třicet korun, v košíku pět rohlíků a přemýšlíte, zda koupit šestý, si zkrátka nechcete připustit, že by vás mohlo potkat ještě něco horšího. Mě ale potkalo.

23.9.2014 v 17:45 | Karma: 18,33 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Barbora Kučerovábarbora

Evangelium podle svatého muffinu

Mlsám ráda a když to na mě přijde, musím svůj ořechový rohlíček zkrátka mít. Obzvláště když za oknem láká srpnové páteční odpoledne a jedny z posledních letních paprsků ,partner kdesi na dálnici...a já ve společnosti úmluv mezinárodního práva soukromého. Inu vyrazila jsem zo pár bloků do oblíbeného supermarketu k ještě oblíbenějšímu regálu s čerstvým sladkým pečivem. Dobít baterky, zhřešit a půl hodiny prokrastinovat. Standardní cesta vstříc kalorickému potěšení však dopadla poněkud nestandardně.

23.8.2014 v 10:15 | Karma: 7,56 | Přečteno: 336x | Diskuse| Ostatní

Barbora Kučerovábarbora

Jak se mi to všechno vrátilo

Není to tak dávno, co jsem opovrhovala všemi, z jejichž úst čas od času vyšlo cosi jako ‚To za nás nebylo, takoví jsme my nebývali!‘ či ještě hůře ‚To je ta dnešní mládež!‘ Ovšem než jsem stihla své opovržení přeměnit v upřímnou nenávist, stalo se něco, s čím jsem ještě alespoň v nejbližších čtyřiceti letech nepočítala – v několika nestřežených okamžicích jsem samu sebe přistihla tyto odsouzeníhodné klišoidní fráze používat. Po zpytování svědomí a několika černých chvilkách sebemrskačství jsem se tehdy nakonec rozhodla své ego přesvědčit o tom, že být zapšklou starou pannou není můj životní cíl, jako bonus jsem si pod trestem dalšího nenáviděného nitrozpytu zakázala ony slovní obraty používat a málem jsem pukla vlastním sebeuspokojením z pocitu, jaká že jsem to shovívavá žena plná pochopení a empatie pro mladé. A dnes jsem praskla.

2.8.2014 v 10:25 | Karma: 10,73 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 762x
Vždycky s nadsázkou. A třeba zrovna o Vás.

Seznam rubrik